Csicsóka a téli és a kora tavaszi időszakban kiváló tápanyagraktár és forrás a szervezetünk számára. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat és cinket, valamint B1-, B2-, B3- és C-vitamint. És hogy, mi az az inulin? Az inulin vízben oldódó élelmi rost, mely számos növényben (cikória, vöröshagyma, fokhagyma, gyermekláncfű, közönséges bojtorján, agave, endívia, articsóka) megtalálható, de a leggazdagabb inulin forrás a csicsóka. Az inulin egy olyan összetett szénhidrátvegyület, amely a szervezet nem képesek lebontani, tehát bontatlanul halad át az emésztőrendszeren. Csak a vastagbél baktériumflórája kezdi bontani, így jótékonyan hozzájárul a bélműködés elősegítéséhez (lágyítja a székletet). Az inulin tartalmú élelmiszerek flatulenciát (bélgázképződést, szelet, puffadást) okozhatnak. A rost hatására mérséklődik a cukorfelszívódás, ritkábbak a vércukor ingadozások, így a cukorbetegek számára is ajánlott. Rosttartalma miatt pedig diéta idejére is javasolt – diétázóknak, fogyókúrázóknak, aktív sportolóknak.
Felnőtteknek ajánlott naponta 1-2 teáskanál (2-4 gr), gyermekeknek naponta 1 teáskanál lehetőleg délelőtt, az étkezések előtt, önmagában fogyasztva, hogy a nyálkahártyán keresztül azonnal a véráramba kerülhessen. Illetve ízlés szerint fogyasztható étkezés közben is az ételre szórva, vagy hideg, szénsavmentes, tejmentes folyadékba keverve.
Tartsa be az adagolási mennyiséget. Felbontástól számítva 1 hónapon belül fogyassza el!
Cukorbetegség esetén fontos, hogy megtekintse az “Összetevők” fül alatt található tápanyagtáblázatot és az értékeknek megfelelően építse be a napi étrendjébe!
A Csicsóka nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Napfénytől védve, száraz, hűvös helyen tárolandó!