Extra szűz olivaolajban oldott D-vitamin, a hatékonyabb D-vitamin hasznosuláshoz.
A D-vitamin többek között:
- Kulcsfontosságú az immunrendszerünk számára
- Az egészséges csontozat és fogazat fenntartásában
- A hormonrendszer egyensúlyához
- A gyulladások csökkentéséhez
- Az egészséges izomfunkció fenntartásához
Kiszerelés: 120 db kapszula
Alkalmazása: naponta 1 darab kapszula étkezés közben.
Hatóanyagok a napi javasolt mennyiségben:
D3 vitamin |
4000 NE / (100 µg) - (2000 % *) |
A D-vitamin valójában nem is egy vitamin, hanem egy elő-hormon. A napból érkező UV-B sugárzás hatására képződik a szervezetben, bonyolult, több lépésből álló folyamat során, főként koleszterinből. Táplálkozás útján a szükséges D-vitamin mennyiségnek mindössze 10-20%-át tudjuk magunkhoz venni.
A D-vitamin rendkívül sokoldalú tápanyag, az emberi szervezetben lévő 30 ezer génből legalább 2000-re közvetlen hatással van. Szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához, továbbá fontos szerepe van az immunrendszer normál működésében is.
Kutatások alapján a D-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal is bír, és számos modern betegség megelőzésében játszhat kiemelt szerepet, például: szívbetegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek, ízületi problémák, elhízás, depresszió és az autoimmun betegségek.
A D-vitamin és az immunrendszer
A D-vitamin elősegíti az egészséges sejtosztódást, így az autoimmun betegségek, valamint a kevésbé súlyos, egyszerű megfázás és influenza elleni védekezésben is szerepe lehet.
A D vitamin a szervezet elsőszámú védőinek, a T-limfocita sejtek (a fehérvérsejtek egyik típusa) aktivációjához elengedhetetlen. A T-sejtek kutatják fel, majd semmisítik meg a szervezetünkben megjelenő vírusokat és baktériumokat. Ez a folyamat azonban csak elegendő mennyiségű D vitamin jelenlétében működik megfelelően, így D vitamin-hiány esetén az immunrendszer védelme is csökkenhet.
Az immunrendszerben megtalálható D-vitamin receptorok segítségével tanulmányok alapján megállapítható, hogy az immunrendszer sikeresen veheti fel a küzdelmet az elhúzódó és túlzott gyulladásos tünetekkel szemben. A gyulladás gyakran modern korunk krónikus és autoimmun betegségeinek egyik táptalaja. Ezek közé tartozik a sclerosis multiplex, a reumás ízületi gyulladás, az irritábilis bél szindróma, és egyéb emésztőszervi megbetegedések, a magas vérnyomás és más, gyakori megbetegedések.
A D-vitamin és az inzulin szint
Az inzulinhiány vagy nem megfelelő inzulin-kiválasztás cukorbetegséghez vagy inzulinrezisztenciához vezet. Tanulmányok rámutattak, hogy mivel a kalcium elengedhetetlen az inzulin kiválasztása során, a D-vitamin hozzájárulhat az inzulin-kiválasztás szabályozásához.
A D-vitamin megfelelő utánpótlása növelheti az inzulinérzékenységet, és csökkentheti a gyulladások kialakulását is. További tanulmányok igazolják a D-vitamin szerepét a cukorbetegség mindkét típusával (1-es és 2-es típusú diabétesz) szembeni küzdelemben.
A D-vitamin és a hormonrendszer
Mivel a D-vitamin az emberi szervezetben hormonként funkcionál, és hatással van az agyi működésre is, annak hiányában nagyobb valószínűséggel jelentkeznek olyan kedélybetegségek, mint a depresszió, szezonális depresszió (más néven „téli levertség”, ami valójában egy komolyabb probléma), súlyos kedélyingadozás, premenstruális szindróma esetén, álmatlanság és szorongás.
A D-vitaminra, közvetlenül vagy közvetetten, de szükség van a legtöbb hormon előállításához a szervezetünkben. A hiánya akadályozhatja például a tesztoszteron és ösztrogén termelésének megfelelő mértékét, ami a szervezet egyensúlyát veszélyezteti, és emiatt nem kívánt tünetek jelentkezhetnek.
A D-vitamin, a kalcium és a foszfor
A D-vitaminnak fontos szerepe van a kalcium csontokban történő felszívódása során. A kalcitrol (átalakított D-vitamin) a mellék-pajzsmirigy hormonnal közösen felel a megfelelő kalciumszint megőrzéséért, emellett hatással van más, fontos vitaminokra és ásványi anyagokra (beleértve a K vitamint és foszfort), amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.
A D-vitamin részben felelős a vér foszforszintjének megőrzéséért, és mivel a D-vitamin befolyásolja a kalcium fehérjemegkötő képességét, a K-vitaminhoz is fontos köze van.
A D-vitamin hiánya a csontok elgyengülését (csontlágyulás), illetve a csontok eldeformálódását (angolkór) eredményezheti. Emellett a vitamin hiánya növeli a csontlágyulás kialakulásának, valamint a csonttörés vagy repedés kockázatát is.
Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin napi 800-5000 NE mennyiségben fogyasztva javíthatja a mozgásszervek egészségét, természetes úton lassíthatja az öregedési folyamatokat, valamint csökkentheti a csonttörések kockázatát is 65 éves kor felettieknél.
Az alacsony D-vitamin szint a mellékpajzsmirigy túlműködéséhez vezet. A pajzsmirigy-túlműködés (hyperparathyroidism) a szervezet foszforkészletének lecsökkenését eredményezi. A kalcium és más vegyületek mellett a foszfor felelős a csontok ásványianyag-ellátásáért.
A D-vitamin és a daganatos megbetegedések
A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések, elsősorban a mell-, bél- petefészek- és prosztatarák kialakulásának fokozott kockázatával. A mell-, bél- és petefészekrák kockázata, illetve a D-vitamin közötti összefüggés a D-vitaminnak a sejtek életciklusára gyakorolt hatásában, valamint az ösztrogéntöbblet szabályozásában keresendő.
A D-vitamin és a Szív és érrendszer kapcsolata
Egyre több tanulmány enged arra következtetni, hogy a D-vitamin hiány, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések között szoros összefüggés található, mivel a D-vitaminnak fontos szerepe van a vérnyomás, a koleszterinszint és a gyulladások szabályozásában.
A legújabb kutatási eredmények továbbra sem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a D-vitamin képes-e megakadályozni a szívbetegségek, valamint a stroke kialakulását, de annyi ismeretes, hogy D-vitamin hiányos szervezet esetén nagyobb az esélye a koszorúér-elzáródás és egyéb szívproblémák miatt bekövetkező halálesetnek. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ha van elegendő D-vitamin a szervezetben, a kalcium kevésbé rakódik le az erek falára.
Tárolás: 25 °C fok alatt fénytől védett, száraz, hűvös helyen, saját csomagolásában.
Figyelmeztetések: az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tartandó.
Összetevők: szarvasmarha zselatin (kapszulahéj), hidegen sajtolt szűz olivaolaj, kolekalciferol (D3-vitamin).
Tájékoztatás: az étrend-kiegészítõk az érvényben levõ európai uniós szabályozás szerint élelmiszereknek minõsülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az étrend-kiegészítõk kedvezõ élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérõ lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelõzõ vagy gyógyító hatást tulajdonítani. A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelõorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevõk bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Kisgyermektõl elzárva tartandó!