1936-ban Don Demetrio HREÑUK (ukrán bevándorlók gyermeke) és felesége, Catalina családi vállalkozást alapított, amely az első években a yerba mate ültetésével, betakarításával és szárításával foglalkozott. 1966-ban megszerezte első malmát, és megkezdte a feldolgozott yerba mate forgalmazását. Így született meg Yerba Mate ROSAMONTE mate tea család. A cég gyártása a hagyományos mate teák felé orientálódik , és a kínálat szélessége helyett a magas minőségre helyezi a hangsúlyt. A választék csak klasszikus keverékekből áll, további adalékanyagok nélkül. A cég valamennyi termékét a betakarítást követően legalább egy évig rózsafa tárolókban érlelik, ami a rózsa illatához hasonló jellegzetes aromát ad nekik.
A termék tulajdonságai:
- Despalada = sin palo, azaz szármentes mate tea kevés porral
- Hozzáadott anyagok: csak yerba mate teát tartalmaz
- Kellemesen füstös, kesernyés, édeskés ízvilág jellemzi
- Nagy méretűre vágott levelek
- A hosszú, egy évig tartó érlelés ellenére a levelek zöme olivazöldes színű, némi barnás résszel
- közepesen erős változat, fogyasztható a nap bármely szakában
- aromáit tekintve a ROSAMONTE ELABORADA CON PALO és a ROSAMONTE ESPECIAL között helyezkedik el
Kiszerelés: 500g
A mate teáról:
A mate tea Dél-Amerika népeinek (különösen Argentínában és Paraguayban) hagyományos itala.
Hagyományosan, általános egészség- és közérzetjavítóként, valamint a testi és szellemi frissességet egyaránt fokozó teakánt terjedt el.
Így használható immunerősítésre, lassítja az öregedés jeleit, tisztítja a vért, csökkenti a stresszt és enyhíti az álmatlanságot, az anyagcserét ugyanakkor felpörgeti.
Manapság a maté tea a testsúly szabályozásában betöltött pozitív hatásai miatt is előtérbe került: fogyasztó hatású italként tarthatjuk számon. A yerba maté termogenikus hatású, éppen ezért természetes energiafokozóként kitűnő ital a teljes erőbedobással végzett edzések mellé.
A mate tea hat:
- az idegrendszerre
Úgy működik, mint egy szabályzó: serkenti a fáradt idegrendszert, illetve megnyugtatja a túl izgatottat. A mate hatásaira vonatkozó tudásunk egyelőre korlátozott, és a megfigyelések csak a magatartás-változásokra irányultak. Eszerint a vitalitás és a koncentrálókészség nőtt, csökkent az idegességre, izgalomra és aggódásra való hajlam, a szellemi és fizikai fáradtság. Főleg depresszió esetén hatásos hangulatjavító. Ez persze lehet közvetlen vagy közvetett eredménye a megnövekedett energiamennyiségnek.
- a gyomorra és a bélrendszerre
Az eredmények az emésztés azonnali jelentős javulásáról, a sérült, beteg gyomor- és bélszövetek felépüléséről tanúskodnak. Az alkalmi vagy krónikus székrekedés könnyedén megszüntethető a mate fogyasztásával. Úgy tűnik, a mate főleg a béltartalom fellazításával éri el hatását, de egy bizonyos mértékig serkenti a belek normális mozgását is.
- a szívre
Sokféle szívpanaszt előztek meg a mate fogyasztása által, mert biztosítja a szív működéséhez szükséges tápanyagok nagy részét. Ezen felül növeli a szív oxigén-ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején.
- az anyagcserére
A mate a testépítők és minden testmozgást végző kedvenc itala lett. Az anyagcserére gyakorolt hatásai közül említésre méltó, hogy testmozgás közben fenntartja a szénhidrátok lebontását. Ez több kalória elégetését eredményezi, növeli a vérkeringés hatékonyságát és hátráltatja a tejsavak felszaporodását, vagyis az izomlázat. Németországban általános fogyasztószerként is igen népszerű.
- az immunrendszerre
A dél-amerikai irodalomban visszatérő megállapítás, hogy a mate erősíti a szervezet immunreakcióit és növeli a betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességet. Ez gyors gyógyulást és felépülést eredményez.
A maté fő hatóanyaga a matein, a koffein testvére. Hasonló élénkítő hatással bír de nem okoz függőséget és álmatlanságot. Hasonlóan javítja a szellemi teljesítőképességet, de elmarad a koffein hatásának, a leszálló ágában jelentkező tompaság. Szabályozza az idegrendszert, ezért egyszerre tapasztalható nyugtató és élénkítő hatás is. Nagyon hasonlít a zöld teához de jóval több mikrotápanyag van benne. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (kálium, magnézium, mangán, nátrium), vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint) és polifenolt tartalmaz. Különösen hamar kedvelték meg a sportolók és számítástechnikával foglalkozók. Az előbbiek azért mert a maté fenntartja a sportolás közben is a szénhidrátok lebontását, ami nagyobb energiát ad, miközben jobban méregtelenít és fogyaszt. Az utóbbiak pedig azért mert növeli a szellemi teljesítőképességet, de nem pörög fel tőle az ember és lehet tőle aludni. A nyugati orvostudomány még nem fedezte fel magának a matét de a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy azonnali hatása van a sérült, beteg gyomor- és bélszövetekre. Segít ezeknek a visszaépülésében is. Jó eredményeket mutatott a krónikus székrekedés kezelésében is. Csökkenti az idegességre és a depresszióra való hajlamot, jó hangulatjavító.
A maté tea magas koncentrációban tartalmaz polifenol antioxidánsokat. A Journal of Food Scince szerint a maté szárított levele grammonként 92 mg klorogénsav antioxidánst tartalmaz, katechinek nélkül, ezáltal jelentősen különböző az antioxidáns tulajdonsága más teákhoz képest. Néhány tanulmány szerint a maté 90%-kal több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea.
A mate tea kiváló:
- Fogyókúrázáshoz
- Hangulat javításhoz
- Zsírégetéshez
- Az agy élénkítéséhez
- Antioxidáns szint növeléshez
- Koncentráció, memória javításhoz
- Cukorbetegeknek
- Májfunkciók javításához
- Kávé helyett
Adagolás, tudnivalók:
- Ne használjon 70 °C foknál melegebb vizet