- OMEGA-3, OMEGA 6 ÉS E-VITAMIN ANTIOXIDÁNS FORRÁS
- PRÉMIUM MINŐSÉG
- HASZNÁLJUK KÜLSŐLEG ÉS BELSŐLEG EGYARÁNT!
- ADALÉKANYAGMENTES
- NEM TARTALMAZ AROMÁT, TARTÓSÍTÓSZERT ÉS SZÍNEZÉKET
- DIÉTÁS ÉTREND KIEGÉSZÍTÉSÉHEZ
- GMO-MENTES IGAZOLÁS
A MÁRIATÖVIS HOZZÁJÁRUL
- normál májfunkciókhoz
- az epe egészségének megőrzéséhez
- a teltségérzet csökkentéséhez
- a májszövetek és a sejtek regenerációjához
- emésztés támogatásához
AZ E-VITAMIN HOZZÁJÁRUL A SEJTEK OXIDATÍV STRESSZEL SZEMBENI VÉDELMÉHEZ.
A MÁRIATÖVIS NÉV EREDETE
A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs) arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Mária menekült Jézussal, és táplálása közben teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően elterjedten alkalmazták a tejelválasztás fokozására. Melius Péter Herbáriumában (1578) Boldogasszony tövise néven elsősorban étvágygerjesztő, hasfájást enyhítő, görcsoldó szerként szerepelt.
MÁRIATÖVISMAG OLAJ ÖSSZETEVŐK
A máriatövismag olaja élénksárga színű, kellemesen lágy vaj ízű. A máriatövismag olaj gazdag biológiailag aktív anyagokban, telítetlen és többszörösen telítetlen Omega-6 és Omega-3 zsírsavakban és E-vitaminban. A népgyógyászat tradicionálisan már évszázadok óta alkalmazza. A máriatövis hozzájárul a normál májfunkciókhoz, az epe egészségének megőrzéséhez, a májszövetek és a sejtek regenerációjához és az emésztés támogatásához. A máriatövis kiemelt jelentősége abban is megmutatkozik, hogy 2013-ban az Év Gyógynövényének választották hazánkban. Antioxidáns hatású E-vitamin tartalma véd az oxidatív stressz ellen. Kozmetikai termékekben gyakran alkalmazzák. Használható bőrrepedezés, irritáció, napégégés és aknés bőr esetén. Hozzájárul a diétás étrendhez.
Simopoulos 2002, 1999 szerint az emberek olyan étrenden fejlődtek ki és alakították ki a genetikai mintáikat, melynek Omega-6 és Omega-3 esszenciális zsírsavak aránya megközelítőleg 1 volt, míg a jelenlegi iparilag fejlett, nyugati országok étrendjében ez az arány 15:1-16,7:1. A nyugati étrendből hiányzik az Omega-3 zsírsavak megfelelő mennyisége, és túlzottan magas az omega-6 zsírsavakat tartalma. Pedig az étrend és az életmód kérdése szorosan összefügg a szív- és érrendszeri betegségek számtalan kockázati tényezőjével. Tanulmányok azt mutatják, hogy az Omega-6 zsírsavak magas bevitele a fiziológiás állapotot megváltoztatja, amelyet a vér viszkozitásának növekedése, az érgörcs és az érszűkület jellemez. Calder és Mori szerint az Omega-3 zsírsavak azonban gyulladáscsökkentőek, kedvezően hatnak a vérnyomásra, emellett antitrombotikus, értágító és antioxidáns hatással rendelkeznek és nem lépnek kölcsönhatásba a gyógyszerekkel. Desnoyers, Gilbert és Rousseau klinikai és kísérleti eredményeik arra utalnak, hogy az Omega-6 magas koncentrációja gyengítheti az Omega-3 zsírsavak jótékony szerepét a szív- és érrendszeri betegségekben. Az iparilag fejlett országokban fogyasztott magas Omega-6 szint miatt az Omega-3 kiegészítés hozzáadása nem lehet elegendő a védelem biztosításához, és 1:5-nél magasabb Omega-6 Omega-3 arányt kell megcélozni.
Felhasználási javaslat: napi 3x1 teáskanálnyi fogyasztása (vagy a flakon pipettájának segítségével 3x2ml-nyi) mennyiséget önmagában, kb. 30 perccel étkezés elő, vagy adja kedvenc ételéhez, pl.: salátákhoz, tojáshoz.
Külsőleg: közvetlenül kenje a bőrre, vagy nappali vagy éjszakai krémhez keverve alkalmazza. Hozzáadható arc és hajmaszkokhoz, testápolókhoz, ideális masszázshoz és spa folyamatokhoz.
Figyelmeztetés: a termék fogyasztása terhesség és szoptatás idején, valamint cukorbetegség, és vérhígító szedése mellett nem ajánlott.
A készítmény természetes voltából eredően, a színe, íze, állaga, gyártási tételenként változhat, de ez nem befolyásolja a termék minőségét és hatékonyságát.
Összetevők: 100% máriatövismag olaj (Silybum marianum)
Átlagos tápérték (100 g termékben):
- Energia: 3695 kJ/899 kcal
- Zsír: 99,9 g: - amelyből telített zsírsavak: 14,26 g
- amelyből egyszeresen telítettlen zsírsavak: 23,94 g
- amelyből többszörösen telítettlen zsírsavak: 58,33 g
- Omega-3 zsírsavak: 3,05 g
- Omega-6 zsírsavak: 55,28 g
- Szénhidrát: < 0,03 g
- amelyből cukrok: < 0,03 g
- Fehérje: < 0,2 g
- Só: < 0,03 g
- E-vitamin: 44 mg (367%*)
*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.
NYOMOKBAN DIÓFÉLÉKET, MUSTÁRMAGOT, SZEZÁMMAGOT, KUKORICÁT TARTALMAZHAT.
Származási hely: Magyarország
Tárolás: fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó! Hűtőben tárolva az olaj zavarossá válhat, ami természetes folyamat, nincs hatással a termék minőségére.
Nettó mennyiség: 50 ml
A termék gyártója hulladékmentes (zero waste) technológiával sajtol olajokat. Ennek a környezettudatos szemléletnek köszönhetően valamennyi melléktermék hasznosításra kerül értékes élelmiszer (gluténmentes magliszt, növényi krém), takarmány vagy natúrkozmetikum formájában.
RECEPTEK
BLANSÍROZOTT GYÖKÉRZÖLDSÉGEK MÁRIATÖVIS OLAJJAL
Hozzávalók: 2 ek máriatövis olaj, 1 ek repceolaj, 2 db kelbimbó, ½ db karalábé, ½ db zellerszál, ½ db sárgarépa, só és őrölt bors
Elkészítés: A gyökérzöldségeket elkülönítve gyufaszál formára vágjuk. Egy fazékban vizet forralunk és enyhén megsózzuk. A zöldségeket fajtánként egy-két percig blansírozzuk a forró vízben. A zöldségeket szűrőkanállal jeges vízbe szedjük. (A jeges víz megállítja a zöldségek önmagukban való további főzését.) A blansírozás után a zöldségeket szűrőben alaposan lecsöpögtetjük, majd egy forró acél serpenyőbe 1 evőkanál repceolajat öntünk, és beletesszük a zöldségeket. Ne keverjük a zöldségeket, hagyjuk a serpenyőben egy kicsit lepirulni. A pirítás után hagyjuk hűlni az ételt, majd, ha már langyos, locsoljuk meg máriatövis olajjal. Frissen őrölt borssal hintsük meg.
BROKKOLIS TURMIX MÁRIATÖVIS OLAJJAL
Hozzávalók: 100 brokkoli, 1 db zöldalma, 2 db banán, fél citrom leve, 2 ek máriatövismagolaj, 200 ml víz, 1 mk útifűmaghéj, ízlés szerint egy kis méz.
Elkészítés: Az összetevőket krémesre turmixoljuk.