Az összetevők között megtaláljuk az articsóka (adagonként 16 mg cinarin tartalom!), a máriatövis (adagonként 210 mg szilimarin tartalom!), a kurkuma (adagonként 2,4 mg kurkumin tartalom!) kivonatokat és a kolin-bitartarátot (adagonként 82,5 mg kolin!), melyek aminosavakkal (L-metionin, L-ornitin), mio-inozitollal és szerves B-komplex-el egészülnek ki.
- 12 FÉLE CÉLZOTT HATÓANYAG KOMPLEX
- AZ EMÉSZTÉS, A MÁJ ÉS AZ EPE EGÉSZSÉGÉRE
- LABORBAN BEVIZSGÁLT TERMÉK
- VEGÁN FORMULA
- GLUTÉN-, LAKTÓZ- ÉS CUKORMENTES TERMÉK
- NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES AROMÁT ÉS SZÍNEZÉKET
- TERMÉSZETES LIME AROMA
- KIVÁLÓ CITRUSOS ÍZVILÁG
- KÖNNYEN ADAGOLHATÓ MÉRŐKUPAKKAL
- STANDARDIZÁLT NÖVÉNYI KIVONATOK
- ANTIOXIDÁNS HATÁSÚ ÖSSZETEVŐK
Natur Tanya® Hepa Detox® aktív összetevők
A növényi kivonatok támogatják a máj és az emésztőrendszer méregtelenítését, megfelelő működését.
Articsóka
Az ARTICSÓKA támogatja a máj és az emésztőrendszer méregtelenítését, megfelelő működését. Fő bioaktív komponense a cinarin támogatja továbbá a testsúlycsökkenést, és segít csökkenteni a vérzsírok mennyiségét.
Máriatövis
A MÁRIATÖVIS hozzájárul a normál májfunkciókhoz, az epe egészségének megőrzéséhez, a toxikus anyagok szervezetből való eltávolításához, a májszövetek és a sejtek normális regenerációjához, valamint támogatja az emésztést.
A Natur Tanya® Hepa Detox 6562 mg porított őrleménynek megfelelő máriatövis kivonatot tartalmaz!
A máriatövis fő bioaktív hatóanyaga a szilimarin, ami valójában több alkotóelemet foglal magában, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékelő jelentésében is közzé tett. Ezek a:
- szilikisztin és szilidianin
- szilibinin A és szilibinin B
- izoszilibinin és izoszilibinin B
Kurkuma
A KURKUMA segít fenntartani a máj egészségét, hozzájárul a normál májfunkció fenntartásához, segíti az emésztést, hozzájárul az emésztési komfortérzethez és az epe megfelelő működéséhez, valamint megakadályozza a zsírok felhalmozódását, valamint szignifikáns antioxidáns hatással rendelkezik.
Kolin
A KOLIN hozzájárul az egészséges májműködés fenntartásához, valamint részt vesz a normál zsíranyagcserében és a homocisztein-anyagcserében. Mindenütt jelen van a szervezetben, mivel rengeteg biológiailag jelentős sejtmembrán foszfolipid alkotóeleme.
Ezek egyike a foszfatidil-kolin (PC), mely a sejtek foszfolipid membránját alkotja. Esszenciális tápanyag, amit étkezésekkel kell felvennünk mivel a szervezet nem termel eleget belőle még ideális körülmények között sem.
Tudta? A kolin szinergiában hat más vegyületekkel a B-vitamincsaládból (pl. B6-vitamin) a homocisztein metabolizmusban, mert mindkét összetevő a kolin és a B6-vitamin részt vesz a normál homocisztein anyagcserében.
Szerves B-komplex
A B-komplex összetevői (B1-vitamin- tiamin, B2-vitamin-riboflavin, B3-vitamin-niacin, B5-vitamin-pantoténsav és B6-vitamin) hozzájárulnak a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokhoz. A riboflavin (B2-vitamin) antioxidáns hatású és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Honnan tudhatjuk, hogy megfelelően működik a májunk?
Általánosságban elmondható, hogy vérvétellel megítélhető a máj normális funkciója, amelyet hazánkban több vizsgálati laboratórium is el tud már végezni.
Tájékoztat az esetlegesen fennálló gyulladásos állapotokról, az epe kiválasztásáról, valamint a gyógyszerek, az alkohol, a drogok és egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról.
A májfunkció vizsgálatakor az alábbi paramétereket nézik:
- Bilirubin
- GOT (glutamát-oxálacetát aszpartát aminotranszferáz)
- GPT (glutamát-piruvát alanin-aminotranszferáz)
- Kolineszteráz
- GGT (gamma-glutamil transzferáz)
- ALP (alkalikus foszfatáz)
NAFLD - nem alkohol okozta zsírmáj
Tudta? Napjainkban a nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) a leggyakoribb májbetegség. Járványszerű terjedésének fő kiváltó oka az elhízás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség.
A NAFLD szoros kapcsolatban áll vagy társulhat krónikus vesebetegség, szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, stroke, pajzsmirigy alulműködés, policisztás ovarium szindróma és pikkelysömör fokozott kockázatával is.
Májvédő étrendi és életmódbeli tanácsok
- Kalóriabevitel csökkentése/megszorítása (500-1000 kcal-val való energiabevitel csökkentés): alacsony zsír (< 30%) vagy alacsony szénhidrát (< 40%)
- Ha alacsony szénhidrát tartalmú étrend mellett döntenek, törekedjen a több PUFA (többszörösen telítetlen zsírsavat), MUFA (egyszeresen telítetlen zsírsavak) bevitelére vagy halból, baromfiból, dióból és hüvelyesből származó fehérjebevitelre
- Ha az alacsony zsírtartalmú étrendet követ, használjon több alacsony GI-tartalmú ételt és halból, baromfiból, dióból és hüvelyesből származó fehérjét
- Transzzsírsavak (< 1%), telített zsírsavak (7%), koleszterinbevitel (< 200 mg/nap) csökkentése
- Gabonafélékből származó vízben oldhatatlan élelmi rostbevitel növelése (teljes kiőrlésű gabonák) (25 g/nap)
AJÁNLOTT:
- Zöldségek (3-5 adag/nap)
- Hüvelyesek (4 adag/hét)
- Gyümölcsök (2-4 adag/nap)
- Teljes kiőrlésű gabonafélék (naponta)
- Diófélék (4 adag/naponta)
- Olíva olaj
- Olajos halak (tonhal, lazac és szardínia) (~100 gr legalább 2 alkalommal/ hét
KERÜLJE:
- „Fast-food” ételek
- Üres kalóriák (pl.: sütik, fagylalt, cukorka)
- Feldolgozatlan vörös húsok (>300g/hét)
- Burgonyachips (lehető legkevesebb)
- Burgonyafélék
- Cukros üdítőitalok (lehető legkevesebb)
- Só
Alkohol okozta májkárodosás
Az alkoholtartalmú italok fogyasztása már a régmúltra tekint vissza, a jó minőségű italom mérsékletes fogyasztása kiegészíti az egészséges táplálkozást. A túlzásba vitt és főleg a rendszeres alkoholfogyasztás azonban károsodást okoz az alkohol lebontási helyén: a májban, mely egy darabig visszafordítható, de bizonyos idő után maradandó májbetegséget idéz elő.
Milyen elváltozásokat okoz az alkohol a májban?
Az alkohol lebontása során a májban egy toxikus vegyület, az acetaldehid keletkezik, amely direkt májméreg, hatására először elzsírosodás, majd, ha a terhelés tovább folytatódik, gyulladás jön létre. A gyulladásos reakció kapcsán olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek hatására a májsejtek elpusztulnak és kialakul az alkoholos hepatitis kórképe.
Ha az ártalom itt megáll, az újjászülető májsejtek még regenerálják a máj működését. Ellenkező esetben a máj kifárad, új sejtek nem képződnek, és az elpusztultak helyét hegszövet (fibrózis) tölti ki. Ez már visszafordíthatatlan állapot, és most már egészen kevés mennyiségű alkohol is májsejt-pusztulást okoz. Az egyre kevesebb májszövet és egyre több heges terület kialakulása okozza a májzsugorodást, májcirrhosist.
Ez nem azt jelenti, hogy a máj kisebb, ellenkezőleg, sokszor kétszeresére is nőhet. A kevés működő maradék májsejt könnyen felmondja a szolgálatot, és májelégtelenség következik be, ami gyorsan halálhoz vezet.
Milyen mennyiségű alkohol káros?
(forrás: Rodler Imre (szerk.): Táplálkozási ajánlások a magyarországi felnőtt lakosság számára, 2004
A rendszeres alkoholfogyasztás sokféleképpen veszélyezteti az egészséget. Aki iszik alkoholos italt, mértékkel tegye, aki nem, ne kezdje el.
1 egység alkohol: 2-3 dl sör, vagy 1-1,5 dl bor, vagy 2 cl égetett szeszesital.
Jó tanácsok
Aki úgy dönt, hogy időnként fogyaszt alkoholos italt, mértékletesen tegye.
Ez a nők számára naponta legfeljebb 1, férfiak számára legfeljebb 2 egységet jelent.
Az alkoholos italt célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani, akkor lassabb az alkohol felszívódása. A tudomány jelenlegi állása szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás 45 éven felüli férfiak, és 55 éven felüli nők esetén csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát.
A kedvező hatást hatékonyan fokozza az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a dohányzás mellőzése és az elhízás megelőzése, kezelése. A mérsékelt alkoholfogyasztás a fiatalok számára kockázatcsökkenést nem, vagy igen kis mértékben eredményez, viszont jelentős mértékben növeli a hozzászokás és a rendszeres ivás kialakulásának veszélyét.
Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a nők egy részében a mellrák kockázatát, az ennél nagyobb mértékű ivás pedig mindkét nemben a közlekedési, munkahelyi balesetek, szélütés, agyvérzés, az idült májbetegség, az erőszakos cselekedetek, az öngyilkosság és néhány daganatos megbetegedés veszélyét.
Nettó térfogat: 250 ml
Összetevők: articsóka (Cynara scolimus L.) vizes kivonat- standardizált 5% cinarin tartalommal, máriatövis (Silybum marianum (L). Gaertn.) mag száraz kivonat 25:1- standardizált 80% szilimarin tartalommal, kolin-bitartarát, étkezési sav (citromsav), természetes lime aroma, L-metionin, mio-inozitol, L-ornitin-hidroklorid, tartósítószer (kálium-szorbát), nikotinamid, kurkuma (Curcuma longa L.) gyökér száraz kivonat- standardizált 19% kurkumin tartalommal, kalcium-D-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, tiamin-hidroklorid, riboflavin, víz.
Adagolási javaslat: Napi 25 ml önmagában, vagy 1dl vízzel lenyelve. Használat előtt felrázandó! A nap bármely szakában fogyasztható.
Adagolási időtartam:Minimum 60 nap, maximum 120 nap. Hosszú távon keresztül is biztonságos.
Magyar márka. 100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!
Hatóanyag a napi adagban
|
25 ml-ben
|
Articsóka (Cynara scolymus L.) levél kivonat
amelyből standardizált cinarin
Máriatövis (Silybum marianum (L.) Gaertn.) termés kivonat 25:1
amelyből standardizált szilimarin
Kolin-bitartarát
amelyből kolin
Mio-inozitol L-metionin
L-ornitin HCl
Kurkuma (Curcuma Longa L.) gyökér kivonat
amelyből standardizált kurkuminok
B1-vitamin (tiamin)
B2-vitamin (riboflavin)
B3-vitamin (niacin)
B5-vitamin (pantoténsav)
B6-vitamin (piridoxin)
|
320 mg
16 mg
262,5 mg
210 mg
200 mg
82,5 mg
100 mg 100 mg
50 mg
12,6 mg
2,39 mg
1,1 mg (100%2)
1,4 mg (100%2)
16 mg (100%2)
6 mg (100%2)
1,4 mg (100%2)
|
Átlagos tápérték
|
100 ml termékben
|
Energia (kJ/kcal)
Zsír (g)
amelyből telített zsírsavak (g)
Szénhidrát (g)
amelyből cukrok (g)
Fehérje (g)
Só
|
85 kJ/20 kcal
< 0,5 g
< 0,1 g
4,5 g
< 0,5 g
< 2 g
0,04 g
|
2NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.
Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g
Cukormentes: < 0,5 g/100 ml fogyasztásra kész termékben. A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 22000 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn.
Figyelmeztetés:Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott!Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Epeköves és epekő képződésre hajlamos egyéneknek nem ajánlott! A készítmény természetes voltából eredően üledékképződés előfordulhat, ez azonban nem befolyásolja a termék minőségét és hatékonyságát.
- A termék 12 éves kortól alkalmazható
- A termék nem alkalmazható vérhígítók használata esetén
- A termék cukorbetegség melletti alkalmazásával kapcsolatban egyeztessen kezelőorvosával, mert az inzulin vagy szájon át szedett gyógyszerek dózisának módosítására lehet szükség
- A termék nem alkalmazható terhesség és szoptatás idejében
- Epeköves és epekő képződésre hajlamos egyéneknek nem ajánlott!
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Felbontás után hűtőben tárolandó.