A sörélesztőhöz hasonlóan a nemes élesztőt is a "Saccharomyces Cerevisiae" fermentálásával állítják elő, de malátázott árpa helyett az élesztőt dúsított, tisztított nád- és répamelaszon gondosan ellenőrzött körülmények között termesztik.
A nemes sörélesztő természetesen előforduló fehérje, valamint számos vitamin és nyomelem forrása. A legjobb természetes B-komplex forrás.
Természetes D-vitamin forrás: a sörélesztőt termelő gombák ultraibolya fénnyel vannak kezelve, a természetes d-vitamin tartalom növelése érdekében.
A nemes sörélesztő vitamin tartalma, magasabb a sörélesztő vitamin tartalmához képest.
A Mannavita Nemes Sörélesztő termékek nem tartalmaznak élő organizmusokat, hőinaktiválással készülnek, így Candida fertőzésre hajlamos egyének is biztonsággal fogyaszthatják.
A Mannavita Nemesített Étkezési élesztő-pehely:
- Vegán
- Glutén mentes
- Természetes eljárással készül
Kiszerelés: 125g
Javasolt fogyasztási módok:
- Önmagában naponta 1-2 evőkanállal.
- 1-2 evőkanál, vízben, tejben, gyümölcslében, zöldséglében elkeverve
- Salátákra, reszelt sajt helyett vagy reszelt sajt mellett
- Levesekben elkeverve
- Ragu ételekben, Pörköltben keverve
Hatóanyagok 5 grammban = 1 púpozott evőkanál:
- B1 vitamin / Tiamin: 0,5 mg ( 45% * )
- B2 vitamin / Riboflavin: 0,55 mg ( 39% * )
- B3 vitamin / Niacin: 6,65 mg ( 42% * )
- B5 vitamin / Pantoténsav: 2,1 mg ( 35% * )
- B6 vitamin / Piridoxin: 0,7 mg ( 50% * )
- B7 vitamin / Biotin: 12,5 µg ( 25% * )
- B9 vitamin / Folsav : 133 µg ( 67% * )
- B12 vitamin / Kobalamin : 1 µg ( 40% * )
- Vas: 3,75 mg ( 27% * )
- Cink: 4,6 mg ( 46% * )
- D-vitamin: 7,8 mcg ( 156% * )
* Napi javasolt mennyiség százaléka, felnőttek részére.
Természetes B-vitaminokat, D-vitamint, vasat és cinket tartalmaz, tehát nem hozzáadott, szintetikus forrásból származnak.
Tápanyag értékek 5 grammban = 1 púpozott evőkanál:
- Energia: 73 kJ / 17 kcal
- Zsír: 0,25 g
- ebből Telített zsírsav: 0,05 g
- Szénhidrát: 1,95 g
- ebből Cukrok: 0,05 g
- Rost: 1 g
- Fehérje: 2,35 g
- Só: 0,01 g
A B-vitaminok kulcsfontosságúak:
- Az energia termeléshez
- A megfelelő ideg működés
- A hormon termeléshez
- A megfelelő szénhidrát anyagcseréhez
- Az egészséges agyműködéshez
- A megfelelő emésztéshez
- A vörös vérsejtek termelődéséhez
- A szív és érrendszer egészségéhez
A nemes sörélesztő előnyei
A Nemes sörélesztő sajtos ízű, így számos receptben tökéletesen helyettesíti a valódi sajtot.
Kesudióval, fokhagymával és vízzel kombinálva tökéletes sajtmártást készíthetünk vele tésztákhoz és párolt zöldségekhez is..
A nemes sörélesztő néhány fő táplálkozási előnye a következő:
Teljes értékű fehérje: A nemes sörélesztő tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyet az embernek táplálékból kell bevinnie. 1 evőkanál 2 gramm fehérjét tartalmaz, így a vegánok számára egyszerű módja annak, hogy kiváló minőségű fehérjét adjanak az étkezésekhez.
Számos B-vitamint tartalmaz: Egy evőkanál nemes sörélesztő a B-vitaminok ajánlott étrendi bevitelének 30-180%-át tartalmazza. Különösen gazdag tiaminban, riboflavinban, niacinban, folsavban és B6-vitaminban.
Nyomelemeket is tartalmaz: Egy evőkanál a nyomelemek, például a cink, a szelén, a mangán és a molibdén ajánlott étrendi bevitelének 2-30%-át tartalmazza. A nyomelemek szerepet játszanak a génszabályozásban, az anyagcserében, a növekedésben és az immunitásban.
A nemes sörélesztő és a hagyományos sörélesztő
Nemes sörélesztő a Saccharomyces cerevisiae néven ismert élesztőfaj segítségével készül. Ez ugyanaz az élesztőtípus, amelyet kenyérsütéshez és sörkészítéshez használnak. Bár a sörélesztő, a pékélesztő és a nemes sörélesztő technikailag ugyanabból az élesztőfajtából készül, mégis nagyon különböző termékek.
A hagyományos sörélesztő a sörkészítéshez használt élő aktív élesztő, amelyet aztán hővel elpusztítanak és étrend-kiegészítővé alakítanak.
A nemes sörélesztő ezzel szemben, egy deaktivált élesztő, amelyet kizárólag a tápanyagtartalma miatt termesztenek.
Bár mind a nemes sörélesztőnek, mind a hagyományos sörélesztőtermék ugyanabból a fajból származik, meglepően eltérő tápanyagprofiljuk van. Ennek oka az egyes termékek előállításának módjában rejlik.
Mindkét termék előállításához Saccharomyces cerevisiae-t, egy egysejtű gombafajtát használnak, amelyet közismertebb nevén élesztőnek neveznek. A pékélesztővel ellentétben ezeket a mikroorganizmusokat, a sörélesztőben hatástalanítják, ami azt jelenti, hogy nincs esély arra, hogy élesztőgombák túlszaporodását okozzák az emberi szervezetben.
- Sütőélesztő: A sütőélesztőt élve vásárolják, és kenyér kovászolásához használják. Az élesztő a sütés során elpusztul, de földes, élesztős ízt ad a kenyérnek.
- Sörélesztő: Sörélesztőt élve lehet megvásárolni, és sörfőzéshez használják. A sörfőzés során visszamaradó elhalt élesztősejtek táplálékkiegészítőként fogyaszthatók, de nagyon keserű ízűek.
- Nemes sörélesztő: Ezt az élesztőt kifejezetten élelmiszeripari felhasználásra termesztik. Az élesztősejtek a gyártás során elpusztulnak, és nem élnek a végtermékben. Főzéshez is használható, és sajtos, kellemes, pikáns íze van.
A nemes sörélesztő előállításához a S. cerevisiae sejteket több napig cukorban gazdag táptalajon, például melaszon tenyésztik.
A nemes sörélesztő általában granulátum vagy pehely formájában kerül forgalomba. Élénk sárga színű és pikáns ízű. Kiváló fehérje-, rost- és B-vitaminforrás. A B12-vitamin leggyakoribb forrása az állati eredetű termékek, így azok számára, akik kerülik az állati eredetű termékek fogyasztását, a B12 különösen fontos lehet. Megfelelő mennyiségű B12-vitamin nélkül vérszegénység és egyéb egészségügyi problémák alakulhatnak ki.
Mikor nem ajánlott?
Vannak azonban olyan emberek, akiknek nem szabad nemes sörélesztőt fogyasztaniuk. A gyulladásos bélbetegségben, különösen a Crohn-betegségben szenvedőknél immunreakció léphet fel, ami gyulladáshoz vezethet.
Egyes kutatások arra utalnak, hogy a nemes sörélesztőben található tiramin (a fehérje egyik építőköve) fejfájást vagy migrént válthat ki egyes embereknél.
Ha el kell kerülnie a nemes sörélesztőt, rengeteg más módja van annak, hogy elegendő B12-vitaminhoz jusson, mint például a legtöbb erjesztett élelmiszer.
Sörélesztő
Ahogy a nevéből is kitalálható, a sörélesztő általában sörgyártásra használt malátaárpa vagy más gabonafélék közegén nő. Miután a sör erjedése befejeződött, az élesztőt leválasztják a folyadékról, és hengerek segítségével megszárítják. Ez a folyamat inaktiválja, azaz "elpusztítja" az élesztősejteket.
A felhasznált szubsztrát miatt ezek az élesztők általában keserűbb ízűek. Sok termék "keserűtelenítési" eljáráson megy keresztül, hogy ízletesebbé váljon.
A sörélesztő por, pehely vagy kapszula formájában kerül forgalomba.
Nemes sörélesztő
A sörélesztővel ellentétben a nemes sörélesztő mindig "elsődlegesen termesztett", ami azt jelenti, hogy kifejezetten táplálékkiegészítő előállítása céljából hozzák létre.
A nemes sörélesztő termesztésének leggyakoribb közege a répa- vagy nádcukormelasz. Mindkettő a cukoripar olcsó mellékterméke, és rengeteg glükózt biztosítanak az élesztőnek.
Gyakran további szintetikus tápanyagokat adnak a szubsztrátumhoz, hogy erősebb, tápanyagban gazdagabb végterméket állítsanak elő.
A nemes élesztő, természetes Béta-Glükán forrás
Nemes sörélesztő két fő szénhidrátot is tartalmaz: alfa-mannánt és béta-glükánt.
Vizsgálatok szerint az alfa-mannán és a béta-glükán takarmányhoz való hozzáadása csökkentheti a patogén baktériumok, például az E. coli és a Salmonella okozta fertőzések gyakoriságát sertésekben, valamint csökkentheti a daganatképződést egerekben.
A béta-glükán és az alfa-mannán többféleképpen segít a fertőzés elleni védelemben:
- Megakadályozzák, hogy a kórokozó baktériumok a bélnyálkahártyához tapadjanak.
- Serkentik az immunsejteket, így azok hatékonyabban harcolnak a fertőzés ellen.
- Rákapcsolódnak bizonyos típusú toxinokra, amelyeket az élesztőgombák termelhetnek az élelmiszernövényekben, és csökkentik azok káros hatásait.
Összetevők: inaktív nemes sörélesztő pehely.
Tájékoztatás: az étrend-kiegészítõk az érvényben levõ európai uniós szabályozás szerint élelmiszereknek minõsülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az étrend-kiegészítõk kedvezõ élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérõ lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelõzõ vagy gyógyító hatást tulajdonítani. A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelõorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevõk bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Kisgyermektõl elzárva tartandó!