Hogyan használjuk?
1/2-ig töltsük fel a tököt mate teával.
Egyik kézzel a tök száját letakarva, fordítsuk fejjel lefelé azt, és jól rázzuk fel a leveleket. Így ha visszafordítjuk a tököt, a finomabb szemcsék, és a levélpor felülre kerülnek, a nagyobb levéldarabok pedig a tök aljába jutnak le. Kicsit, kb 45 fokos szögben fordítsuk oldalra a tököt, hogy a levelek a tök egyik oldalába kerüljenek. Ezután töltsünk hideg, szobahőmérsékletű vizet a tök aljába körülbelül a tök negyedéig) amit 1-2 perc után magába szív a mate tea.
Ekkor töltsük fel a tököt kb félig kb 70-80 C-os meleg vízzel.
Ezután egész nap töltögethetjük a mate levélre a meleg vizet, amíg a yerba bírja (kb. 10-15 felöntés).
Hasznos tanács: amikor a bombillát a tökbe meríted, az ujjaddal fedd le a bombilla száját, így nem fog eltömődni az apró részecskéktől és a portól.
A nap végén: használat után a tököt langyos vízzel öblítsük ki, hogy az összes tealevelet, levéldarabot eltávolítsuk belőle. Ezután állítva hagyjuk kiszáradni. Ha szájjal lefelé fordítva szárítjuk lassabban szárad és könnyebben bepenészedik.
Első használat előtt: finoman, egy kanállal kapargassuk a tök falát, és rázzuk ki a nagyon száraz részeket a tök belsejéből. Ezután készítsünk egy forró teát a tökbe a fent leírtak szerint, és 1 napig hagyjuk benne állni. Így a tök átveszi a mate ízét. Öntsük ki a vizet és a leveleket a tökből. Tök belseje nyálkás és lágy lett. Óvatosan kaparjuk végig a tök belső oldalát és a a lágy részeket dobjuk ki belőle, mert ezek extra keserűséget adhatnak a teának. A megtisztított tököt meleg vízzel még egyszer mossuk ki, és hagyjuk megszáradni.