A és D vitamin együtt, hatékonyan
Az A-vitamint, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból – az úgynevezett provitaminokból – a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.
A-vitamin:
- Részt vesz a megfelelő vasanyagcserében.
- Hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához.
- Hozzájárul a normál látás fenntartásához.
- Hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
- A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában (elkülönülésében).
Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (ug) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő 1 ug retinollal, 6 ug ß-karotinnal, vagy 12 ug egyéb karotinnal.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.
D-vitamin:
- Hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához.
- Hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához.
- Hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához.
- Hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához.
- Hozzájárul a normál fogazat fenntartásában.
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
- Szerepet játszik a sejtosztódásban.
A bőrünket ért ultra-viola (UV-B) sugárzás hatására egy bonyolult, több lépésből álló folyamat során főként koleszterinből a testünk képes D-vitamint előállítani. Ezzel kicsit kilógunk az állatvilágból, mivel a szőrös-tollas egyedek látszólag csupán étrendi forrásból képesek D-vitaminhoz jutni, lévén soha nem éri fény a bőrüket.
Ám az emberek nagy része évente egy vagy két hetet tölt a napon, a többi idejét irodában, házakban, autóban vagy egyéb zárt helyeken tölti jellemzően felöltözve és a bőrüket alig éri napfény. Amennyiben Ön is kevés napfényhez jut, célszerű pótolni a D-vitamint.
A Vitaking A és D vitamin kitűnő választás azoknak, akik nem szeretnék külön-külön beszerezni a két terméket.
Hatóanyagok |
1 gélkapszulában |
Mennyiség |
NRV% |
A-vitamin (retinil-acetát) |
10000NE-3000µgRE |
375% |
D-vitamin (kolekalciferol) |
1000NE-25µg |
500% |
NRV%: referencia beviteli érték felnőttek számára |
Összetevők: szója olaj, zselatin (marha, sertés), nedvesítőszer: glicerin, víz, A-vitamin készítmény: retinil-acetát, szója olaj, D-vitamin készítmény: kolekalciferol, repce olaj.
Napi ajánlott mennyiség: 1 gélkapszula étkezés közben
A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet, és az egészséges életmódot.
Minőségét megőrzi a doboz oldalán jelzett időpontig (nap/hó/év)
Tárolás: A doboz gyermekek elől gondosan elzárva, valamint száraz, hűvös helyen, sugárzó hőtől és fénytől védve tartandó!
OGYÉI: 16770/2015
Kiszerelés: 60 gélkapszula