Pantoténsav – B5-vitamin
A B5-vitamin részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban, hozzájárul a szteroidhormonok, a D-vitamin és egyes ingerületátvivő anyagok normál szintéziséhez és anyagcseréjéhez. Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál mentális teljesítményhez és részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban.
A B5-vitamin vízben oldódik, célszerű rendszeresen pótolni, akárcsak a többi B-vitamint. A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére: a görög eredetű név jelentése: mindenütt előforduló, tehát igen sok élelmiszerben előfordul. Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel. A pantoténsav két formában létezik: pantetin és kalcium-d-pantotenát. Az utóbbit alkalmas a legtöbb célra.
Ezekben az ételekben található B5-vitamin: hal, baromfi, teljes kiőrlésű lisztek, joghurt, hüvelyesek, tojássárgája, vese, máj, élesztők a brokkoli és a spirulina alga.
Ugyan a pantoténsavnak számos hasznos tulajdonsága van, jellemzően B-komplex készítmények vagy jó minőségű multivitaminok összetevőjeként találkozhatunk vele.
Hatóanyagok 1 gélkapszulában |
Mennyiség |
NRV% |
B5-vitamin (kalcium-d-pantotenát) |
200 mg |
3333% |
NRV%: referencia beviteli érték felnőttek számára
Összetevők: szójabab olaj, kalcium-d-pantotenát, zselatin, emulgeálószerek: glicerin, lecitin, fényező anyag: méhviasz, víz, színezék: vas-oxid.
Napi ajánlott mennyiség: 1 gélkapszula étkezés közben.
A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet, és az egészséges életmódot.
OGYÉI: 18289/2017
Kiszerelés: 90 gélkapszula