Omega-3 zsírsavak
Az Omega-3 zsírsav leginkább a hidegvízi halakban (halolaj) és tengeri herkentyűkben található meg.
Az Omega-3 halolaj (és a benne lévő EPA és DHA) hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, a DHA a normál agyműködéshez és normál látáshoz. Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, főként a tengeri halakban. Csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában. Jótékony tulajdonságai miatt napjainkban igen megnőtt az érdeklődés iránta. Ilyen pozitív hatással van a halolajban található Omega-3 (és a benne lévő EPA és DHA – hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak) zsírsav a szervezetre. EPA (eikozapentaénsav), ami nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez.
Az EPA és a DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez – a kedvező hatás 250 mg EPA és DHA napi bevitelével érhető el.
A DHA (dokozahexaénsav) hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához – a kedvező hatás 250 mg DHA napi bevitelével érhető el
Hozzájárul a normál látás fenntartásához is – a kedvező hatás 250 mg DHA napi bevitelével érhető el
„Az omega-3 nem csodaszer, hanem az evolúciónk során nélkülözhetetlenné vált esszenciális zsírsav. ” Szendi Gábor
Hatóanyagok 1 Omega-3 gélkapszulában:
Halolaj: 1200mg ebből:
EPA: 216mg
DHA: 144mg
Érdekességek
A vegetáriánus táplálék források közül a len magja tartalmaz DHA forrást legnagyobb arányban. De a lenmag egy nehezen emészthető táplálék az embernek, mert nincs zúzógyomra, mint a madaraknak. Ezen kívül szóba jöhet a szója-, a dió- és a kukoricaolaj, de mindegyikkel van egy kis probléma. Nem DHA-t tartalmaznak, hanem ALA (alfa linolénsav) formában van benne az omega-3. Ez a szervezetünk számára egy rosszabb biológiai hasznosulású zsírsav, amit két lépésben (először EPA, majd DHA) át kell alakítani a májnak, hogy a sejtek fel tudják használni. Tehát a hal, vagy a halolaj a leginkább jó forrás.
A halolajban található DHA egy többszörösen telítetlen zsírsav, ami vonzza magához a károsító szabad gyököket és az oxigént is. Ez egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy extrém módon romlékony táplálék. Szabad levegőn tárolva, vagy fény hatásának kitéve és hő hatására is órák alatt tönkremegy (jellegzetes savanykás és avas szaga, íze van) Tehát egy kanalas adagolású ömlesztett változatot, ha egy héten belül elfogyasztja, és közben hűtőben tárolja zárt üvegben, akkor jó. Ha nem, akkor válasszon stabilizált gélkapszulás változatot, például ezt. Ezt csupán a gyári zárt dobozában kell tárolni és jóval tovább eltartható.