Ízesíthetünk vele péksüteményeket, gabonakásákat, húsokat és salátákat, valamint töltelékként vagy mártogatósként is fogyaszthatjuk.
A tökmag igazi vitaminbomba, gazdag A, B1, B2, C, D, E és F-vitaminban is, valamint jelentős mennyiségű mangán, folsav, foszfor, kálcium, magnézium cink, réz és nátrium is található benne. Magas a fehérjetartalma és rosttartalma is, de 79,4%-ban esszenciális zsírsavakat tartalmaz, különösen sok palmitin-, sztearin-, olaj- és linolénsavat tartalmaz.
A népi gyógyászatban régóta ismerik a tökmag olajának egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Modern tudományos kutatások szerint a tökmagolaj megelőzhet számos betegséget, valamint elősegítheti a gyógyulás folyamatát számos esetben:
- Hozzájárulhat a normál koleszterinszint fenntartásához és a keringési rendszer optimális működéséhez – ezáltal csökkentheti az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát.
- Vértisztító hatása jól jöhet köszvény esetén.
- Elősegítheti a felfázás, húgyúti fertőzések gyógyulását.
- Prosztataproblémák egyik legismertebb, hatékony ellenszere (Szakértők szerint tökmag formájában nem lennénk képesek annyit elfogyasztani, hogy ez a jótékony hatás érezhető legyen, ezért kifejezetten a hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztását javasolják.)
- E-vitamin tartalma segíthet a bőr egészségének megőrzésében, a gyulladt, sérült bőr gyógyulásában.
- Álmatlanság és stresszes időszakok esetén is jól jöhet.